Menu

Ferrari Dino

Dino märket skapades av Ferrari, men anledningen till att man inte kallade bilen för ”Ferrari” var för att man ville sälja den här bilen i en annan marknad, en marknad för ”billiga” sportbilar, man planerade att den skulle konkurrera med Porsche 911 serien. Dino använde V12:or och de var mycket bättre än Porschens motor men den var även dyrare. Enzo (skaparen av Ferrari) ville inte göra Ferraris rykte sämre genom att ha en billigare bil, så han skapade ett nytt systermärke.
Namnet Dino kommet från Enzos yngsta son Alfredo ”Dino” Ferrari. Alfredo hjälpte till med att utveckla V6 motorn, tidigare hade man bara använd V6 motorer till att tävla med, men nu så producerade man V6- motorn till normala konsumenter och köpare.

Ferrari ville tävla med bilen på Formula 2 (F2) men för att göra det så behövde man uppfylla några krav, Dino gjorde det men det var bara 1 krav kvar, och det var att man skulle ha producerat bilen/ motorn 500 gånger, alltså att man skulle ha skapat 500 motorer som man använder. Det var väldigt svårt för Ferrari att klara av detta så han bad Fiat om hjälp, och det var så Fiat Dino föddes.

Ferrari Dino är en ikonisk bil, den har som sagt lett till andra bilars skapande, men även varit en stor inspiration till olika bildesignar.